15 Ekim 2017 Pazar

OLMASI GEREKTIGI GIBI

"Bir daha dünyaya gelseydim bir dağ köyünde adı sanı bilinmeyen, insanlarla görüşmeyen bir çoban olmak isterdim" dedi. Bu bana göre çok ilginç düşüncesini daha önce hiç tanımadığı insanlara anlatması da bir o kadar enteresandı. Adamın birçok ülke dolaşmış olması, birçok yabancı dil bilen bir doktor olması, üzerlerine titrediği ve yıllar sonrası için planlar yaptığı iki kıza sahip olması fakat evliliğinin neden bittiğine anlam veremiyor olması da şaşırtıcıydı. Tekrar dünyaya gelme isteğinin yanına evliliği de ekliyordu. "Demek yeterince ders almamışsınız" diye cevaplarken hafifçe gülümsüyordum.

"Acı öyle büyük ki anlatılamaz. O bebeklerin, anne baba ya da kardeşlerin ölümü karşısındaki sizin çaresizliğiniz... Yakınlarının, tek sahip oldukları bazen araba bazen ev anahtarlarını gözünüzün önünde sallayarak "Kurtar onu sana bunu vereyim " demeleri ve sizin onlara söyleyecek bir şeyinizin olmaması. Bazen kadere sövüyordum bazen kahrediyordum ve Allah'ın bunca acıya neden izin verdiğini düşünüyordum."

Bu sözleri karşısında içim eziliyordu. Söylenecek bir şey yoktu doğru, fakat dünyanın dört bir yanında yaşayanların acıdan nasibini aldığı, bunun çoğunun da bizzat insanoğlunun kendi eliyle yaptığı hatalardan kaynaklandığı da bir gerçek değil miydi? Elimizde olanları engellemek, olmayanlar için ise tevekkül etmek yaşanabilir kılabilirdi hayatı. Öyle ya hayat sadece bu dünyadan ibaret değildi. Gerçek bir inanç insanı ayakta tutabilirdi ancak. Bunu ona söylemeyi öyle çok istedim ki cesaretim olmadığı için sustum.

Eline aldığı üç adet termos özellikli matarayı dikkatlice inceledi." Bunların her birinin üzerine kızlarımın ismini yazdıracağım" dedi ikisine bakarken. Bu ince düşüncesini şaşkınlıkla karışık bir hayranlıkla tebrik ettik. '‘Çocuklarım doğmadan önce ultrasonda hangi cinsiyete sahip olduklarını asla öğrenmek istemedim' dedi. "Doktorumuz daha sonra isterseniz bakarsınız diyerek bir zarf içerisine cinsiyetlerini yazdı fakat üzerinden yıllar geçmesine rağmen ben hiçbir zaman bakmadım. Onların doğumlarını kameraya aldım. O günkü heyecanımızı mutluluğumuzu daha sonra izlemek istedim. Doğduklarında her biri için bir şişe şarap aldım. İleride eşleriyle birlikte o şarabı yudumlarken babalarını hatırlasınlar istedim.

Bir gün eşim bana ayrılmak istediğini söyledi. Benden ne istiyorsun?. Sana bir araba alayım istersen Mercedes olsun BMW ya da ne istiyorsun? İstediğin kadar para vereyim. Neden bırakıyorsun?" Sonra her şey para değil" dedi. Sahip olduğu para, statü ya da kültür ona iyi bir evlilik sunmamıştı. Bütün bunlar o kadını yanında tutmaya yetmemişti. Peki kadının derdi neydi acaba? Cocuklarına düşkün bir baba, ilgili bir koca, acaba öylemiydi yoksa dedikleri ile yaptıkları bir olmayan gruptan mıydı? Sonra çaycı geldi ve kapıdan içeriye girerken "Boşları almaya geldim" diye seslendi. Ben sağlık sorunum dolayısıyla, başkası tarafından yere bırakılmış bardağı işaret ettim, eğilip almadım. Adam bana kısa bir süre baktı, hızlıca yerdeki bardağa uzanıp çaycıya uzatırken "Mösyö buyurun" dedi. İşte o zaman dedim ki bu adam, gerçekten insanlara değer veren iyi bir adam.

Doktor olmanız çok iyi olmuş dedim. "Hayır acı çok büyük" diye yineledi.

Olması gereken olmuş dünyanın sizin gibi iyi insanlara ihtiyacı var. Hastalar acımasız ellerde daha büyük acı içinde ölmektense, sizin çaresiz fakat şefkat dolu gözlerinize bakarak ölmeyi tercih ederler inanın. Doğru olan sizin böyle bir mesleği seçmeniz.

29 yorum:

  1. Dertlerimiz de sevinçlerimiz de benziyor hep, duruma göre bazen çözüm önerisi çıkartıyoruz bazen gıpta bazen de şükür..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklisin. Hayat boyle. Yorum için teşekkurler.

      Sil
  2. Merhabalar.
    Bu insanları anlamak çok zor. Kimi bilemez, kimi bulamaz. İnsana var ya rahatlık batıyor, inanın bana. İnsanın başından hiç derdi tasayı eksik bırakmayacaksın. Daha doğrusu insanı boş bırakmayacaksın. Boş insan problem insan. Dolu insanın problem yaratmamaya da çıkarmaya da vakti olmuyor.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. DÜZELTME
      Yorum içinde kullandığım cümlede sehven "yaratmamaya" şeklinde yer alan fiilin "yaratmaya" şeklinde olması gerektiğini düzeltirim.
      Selam ve dualarımla.

      Sil
    2. Anlamistim;)
      Insan sahip olduklarinin degerini bazen hiç anlamiyor.
      Yorum için teşekkurler

      Sil
  3. Ah yüreği kabuk tutmamış bir doktor, keşke hepsi öyle olsa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Samimiyeti gozlerinden de anlasiliyordu biliyor musun insanlarla ilgili tum islerde boyle hassasiyete ihtiyaç var. Yorum için teşekkurler

      Sil
  4. Ne güzel bir insan. Sen de çok güzel anlatmissin canim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iyi ki boylle guzel insanlar var. Yorum için çok tesekkur ediyorum.

      Sil
  5. heey dün gece bir blogda senin bir yıl önceki yorumunu gördüm de nabıyo acabaaa dedim işe başlayınca kaybolduuuuu, sonra sen geldiiiin oleeey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma, yorgunluktan perisan oluyorum. Yorum yapacak halim olmuyor cogu zaman. Beni unutmayin sizler yine de. Yorum için çok tesekkur ediyorum.

      Sil
  6. Içten ve,samimi anlatımına bayıldım
    Kalemine sağlık canım.Çok özletme kendi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için ok tesekkur ediyorum. Yorgunluktan bir seyler yazacak, yorum yapacak halim kalmiyor.Siz beni bırakmayin yine de.

      Sil
  7. Benim hemsirelik yapamama nedenim. Onun kadar cesaretli olamadim malesef. Bu meslegi yapanlar genelde git gide kalbini köreltiyorlar nedense ? Baska türlü olmazmış. Ağlamamam gerekiyormus ölen kisi icin hemsire bana öyle demisti. Hii birde "ALIŞIRSIN" Diyenler var. Ölüme, acıya, üzüntüye alışırmı merhameti olan ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek sen de cok merhametliydin. Belki ileride yine yaparsin meslegini. Yorum için çok tesekkur ediyorum.

      Sil
  8. İnsan hayallerine ulastimi o ulaşılan hayaller amacını yitiriyor ama çok güzel bir hikaye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle mi diyorsun? Hayalin ne olduguna bağlı olabilir mi yoksa? Seni sen yapan ne varsa guzel. O zaman yeni hayaller icin yeniden başla:) Yorum için çok tesekkur ediyorum.

      Sil
  9. Very interesting post! ♥️♥️♥️

    YanıtlaSil
  10. gayet güzel ve düzgün bir türkçe dil yazımla yazılmış güzel bir hayat hikayesi olmuş..elinize sağlık.. :)

    YanıtlaSil
  11. Ay yani içim ürperdi, Kimse istemezdi böyle olmasını belki de. Anlam veremiyordum eskiden derdim ki aman canım madem öyle evlenmeseydi hiç mi tanımamış diye sonra işin aslı da öyle olmuyor çok farklı işte bilemiyorsun. Sadece diyorum ki kendilerini düşünmesinler sadece onların küçücük bebeklerinizi de mi düşünmüyorsunuz. Ne diyelim. Yaşatan yaşar diyorum ben

    YanıtlaSil
  12. Degil mi? Yorum için çok tesekkur ediyorum

    YanıtlaSil
  13. Bu doktor çok dağılmış... Bizim aramızda biraz vakit geçirmelisin. Hem doktorlar hem sağlık çalışanları o kadar şey dinliyoruz ki kendimizi unutuyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu doktor yıllardır aynı duyguları her bir insan için aynı şekilde yaşıyor. Dağılmış asla değil, aksine fazlasıyla insan odaklı. Ona verilmiş sanki bir ceza gibi görünen bu ağır duygusal yük, hastalar için adeta bir ödül gibi. Yorum için çok tesekkur ediyorum

      Sil